132428.jpg Voitin Laurin Dominossa! Mustavalkoiset Tiimarista ostetut palikat tuntuvat mukavalta voittajan sormissa kun peli kootaan takaisin laatikkoon. Domino-peliä on pelattu tiettävästi jo 1100-luvulla Kiinassa, eikä sen viehätysvoima ole vieläkään haihtunut. Yksinkertaisten pelinappuloiden sijoittelusta rakentuu miellyttävä pelihetki, joka saa mielen puhdistumaan päivän tapahtumista ja monimutkaisista mietoksista - voisi junassa aikansa huonomminkin viettää.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Leikit, pelit ja simulaatiot -kurssi alkoi tiistaina 18.7. raskaalla orientaatiochatilla. Kurssi on kunnianhimoinen seitsemän viikon puristus: opiskelijoiden tulee lukea pelitutkimuksen ja leikintutkimuksen aiheisiin liittyviä artikkeleita, kirjoittaa blogia ja oppia siinä samalla, mitä podcast ja IRC tarkoittaa. Ensimmäisessä chatissa olikin vaikeuksia pystyä kertomaan kaikki oleellinen olematta sekava.

 

Verkkokurssin muotoa inspiroi mm. Fatpixels.comin podcastit, joissa erilaisten peliasiantuntijoiden paneelikeskustelut ovat päihittäneet keskittymishäiriöistä käyttäytymistäni ainoana pitkiin aikoihin huonosta äänenlaadusta ja omasta riittämättömästä englanninkielen taidosta huolimatta. Vuoropuhelua on mielekästä seurata erityisesti kun aihe on mielenkiintoinen!

 

Suomalaisten peli- ja leikintutkijoiden artikkeleista ja opiskelijoiden artikkelikommenttien perusteella valmistelluista haastatteluista irronnee jotain myös kurssin ulkopuolisille kuuntelijoille. Viimeisenä toivomuksena on kuitenkin, että itse selviävän suosiolla kaikesta teknisestä säätämisestä – ensimmäistä kertaa podcastaamassa kun olen. Elokuun loppuun mennessä sekin selvinnee. Joka tapauksessa uskon kurssin kokemuksista kertyvän hyvää tutkimusaineistoa, syksyllä on tarkoitus kerätä lisää tutkimusaineistoa vastaavanlaisesta kokeilusta.

 

Kyseinen verkkokurssi tarjotaan Connet-verkoston opintoina, järjestävänä tahona on Lapin yliopisto. Haastateltavien joukossa on tutkijoita ympäri Suomea mm. Frans Mäyrä Tampereen hypermedialaboratoriosta, Sonja Kangas VTT:ltä ja Pentti Hakkarainen Oulun yliopistosta.

 

Kokeiluluontoisen kurssin työläyden saa varmasti kompensoitua kurssin tuomalla antoisalla kokemuksella. Niin ikään: tulta päin!